Oedeemtherapie Arm - Praktijk Fysiotherapie Matla Gendringen

Oedeemtherapie

Een oedeemfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich na de basisopleiding fysiotherapie gespecialiseerd heeft in de behandeling van lymfoedeem.

Wat is Lymfoedeem:
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem. Het komt vaak in de armen of benen voor. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing in de huid en toename van de omvang van het lichaamsdeel.
Oedeem komt ondermeer voor bij (borst)kanker, bloedvat problemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of ongeval.

De behandeling van Lymfoedeem:
De oedeemfysiotherapeut zal de afvoer van vocht stimuleren, ondermeer met oefentherapie. Dit gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiƫnten vaak specifieke oefeningen gericht op de spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymf- bloedbanen.
Verder wordt er gebruik gemaakt van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek word vocht verplaatst naar delen van het lichaam, waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
Tevens wordt er gebruik gemaakt van bandages en tape, om vochtophoping tegen te gaan, of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Is er voldoende afname van het lymfoedeem dan wordt er eventueel doorverwezen naar een bandagist die u een TEK (Therapeutisch Elastische Kous) aanmeet.

Wij werken samen met andere specialisten, zoals oncologen en/of chirurgen.

De Oedeemfysiotherapeut is niet direct toegankelijk. Voor een behandeling dient u een verwijzing van uw huisarts of specialist te hebben.

Voor Oedeemtherapie kunt u terecht bij: Betsy.

Contact:
Voor vragen of afspraken: Bel ons! 0315 - 641500 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiematla.nl